diumenge, 1 de febrer del 2009

Preguntes mal plantejades

Molt sovint es diu que les respostes depenen de les preguntes. I hi ha un bon grapat de preguntes mal plantejades. I dintre d'aquest nombrós grup n'hi ha una, de ben estranya i relativament comuna. És una pregunta que normalment no gosem fer, ni tan sols a nosaltres mateixos, però de tant en tant, a les hores més amagades, en els moments més sincers ens la fem.
La pregunta diu "què faries si et només tinguessis alguns dies de vida?".
Malament, anem malament si ens fem aquesta pregunta. I la culpa no és ben bé nostra, malgrat que nosaltres participem del món que la ha proposada; la culpa és bàsicament del món amb unes estructures vitals que han imposat una gramàtica errònia a aquesta pregunta. Aquestes món és el de la por i els projectes sense acomplir, el de la vida somorta i posposada. Aquest món és el de la vida no viscuda.

Què vol dir aquesta pregunta? Simlement vol dir "què és tot allò que no estàs fent ara, que estàs posposant, què és allò que no estàs vivint ara i que en el moment de saber que no et queda massa temps voldries haver fet, voldries haver assolit, voldries haver viscut i acomplert".

Aquesta pregunta hauria de dir així: "si et quedessin alguns dies de vida, et quedaria res per fer?". Ara anem millor, ara tenim una altra estructura vital, ara habitem un altre món. Ara simplement vivim la vida i no la deixem per demà. Ara tenim projectes que duem a terme, ara sentim el món en nosaltres i malgrat que sabem que se'ns acosta l'hora, que el rellotge no deixa de marcar les hores restants, no ens fa por; perquè ara, amb aquesta nova gramàtica vital, amb aquesta nova estructura vital, en el moment definitiu no plorariem per la vida que deixem perquè no l'hem viscuda mai, sinó que estariem alegres per la vida que hem omplert, pels segons que hem viscut a les nostres venes. Malgrat el dolor del final, estariem feliços per haver fet el que haviem de fer, per saber que malgrat que no som infinits i no ho podem tot, no deixem la vida en morir, sinó que la hem gaudit en viure-la i fer-la nostre en cada projecte.

És important fer les preguntes adequades. Ara és un bon moment per començar, perquè d'elles depèn la nostra vida.

Jordi