dimecres, 3 de setembre del 2008

reobrir les ferides mai tancades

Torno al meu bloc després d'un mes de vacances internàutiques, perquè m'ha semblat interessant el debat sobre la proposta de Garzón de obrir una investigació sobre els morts i desapareguts durant la guerra civil. Segons Rajoy això seria "reobrir ferides" i que "no porta a res". Home, que no porta a res, potser porta a descobrir on son enterrats en foses comuns molts dels afusellats torturats i assassinats de la guerra civil, morts mai trobats, morts desapareguts, i que per tant tenen les ferides encara obertes. Investigar aquests crim no seria reobrir ferides (ja que aquestes tant en les víctimes com en els familiars mai s'han tancat) seria bàsicament buscar la veritat en els pous de l'oblit imposat per una transició de pa sucat amb oli.

A aquesta gent els hi preguntaria jo què pensarien si una associació de víctimes de l'holocaust demanés investigar unes desaparicions mai aclarides durant una crema de sinagogues o durant la detenció d'uns homosexuals durant la dictadura nazi. Seria això reobrir ferides? o potser seria en aquest cas diferent perquè en el fons es tractaria d'aclarir crims nazis, crims contra la humanitat?

I ara entrem en el tema "crims contra la humanitat". Ara mateix m'estic llegint un llibre sobre els bombardejos d'Alemanya durant la segona guerra mundial, el llibre es titula Among the Dead Cities, de A.C. Grayling i intenta històricament i filosòfica donar una resposta a la pregunta: van ser els bombardejos d'Alemanya crims contra la humanitat com obviament i sense cap mena de dubte ho van ser els camps de concentració? Que quedi clar que l'autor no parla de revisionisme sino de la constatació del que el departamen de l'estat dels USA li va escriure a l'ambaixador britànic a Washington:

"The term "war crimes" ... includes ... murder, extermination, enslavement, deportation and other inhumane acts commited against any civilians ..." 18 October 1945

ANY civilians. Siguin alemanys, jueus, espanyols, musulmans, kurds... I per tant els afusellats per les tropes franquistes formen part d'aquests "ANY civilians".

Apart, els recordaria a tots aquells que no volen "reobrir" les ferides el que diu Walter Benjamin en el seu anàlisi Sobre el concepte de la història: sempre han estat els poderosos els que han escrit la història, sempre han estat els guanyadors els que han dit com havia estat, i què s'havia d'oblidar, i sempre han estat els pobres escanyats de sempre els que han hagut d'oblidar per poder seguir endavant. Però un no pot estar oblidant per sempre, ja fa temps que va sonar l'hora de recordar, de desenterrar per tancar definitivament les ferides i enfrontar-se cara a cara amb la veritat i la realitat del dolor i la misèria de la guerra civil. i si encara no podem, és que la nostra democràcia encar no és madura. I això senyors, seria molt trist.

I jo em pregunto, perquè tanta por a buscar la veritat d'aquells crims?